De romp is klaar, nu het rondhout

Heeft De Ijssel Coatings het aandeel pigment in de witte lak verminderd of ben ik vergeten hoe het nauwelijks meer dekt als halfvolle melk?
Het zal het laatste zijn en uiteindelijk ben ik gestopt bij vier lagen. Goed voor de boot zo’n hoop laagjes (nu al zeven met de laagjes primer erbij geteld) en een geduld test voor mezelf.

Met zijn vieren hebben we de romp weer rechtop gezet en kon de zwaardkast erin gelijmd, de caissons afgedicht, de neus gelijmd en andere artikelen gemonteerd worden.
Tot op het vreemde moment dat ik dacht “Hola, is deze nu klaar?”.
Waarschijnlijk niet helemaal, of beter helemaal niet.

Maar zie ik gooi er straks een stofhoes overheen en begin aan de mast, de giek en de gaffel. Rondhout zoals de Noorderburen het noemen.

Hierboven is de aanzet voor de mast te zien. Het is een haast 4,5m lange sliert, conisch toelopend van 86mm diameter basis naar 48mm aan de top. En voor ca. 2/3 van de lengte hol.
Hoe hol? Wel ik heb het eenvoudig gehouden; In de twee latten (de mast-helften) heb ik een holte gefreesd die eens samengesteld 25 x 25mm x 2,7m bevat.
En als een goudsmid heb ik het schaafsel van die stofwolk opgeveegd en gewogen. Dit artikel is 2,3 kg lichter geworden.
Benieuwd hoeveel het geheel uiteindelijk zal aangeven op de weegschaal want ik betreed nieuwe grond; Als bouwer van pluimgewicht bootjes is dit voor mij een knoert.