Over Berthas

Industrieel vormgever van opleiding, maker van nature en zeiler uit liefhebberij.
Na jaren als vormgever gewerkt te hebben besloot ik Berthas op te richten. Een eenmanszaak die draait rond een bescheiden werkplaats waar kleine houten zwaardbootjes in en uit gaan.

Met Berthas wil ik mijn plezier delen met andere zeilers, en ervoor zorgen dat zij en hun boot netjes verzorgd worden en dat ik bootjes bouw en verkoop waar ik zelf graag mee zou varen.

Jawel bootjes want hoewel ik niets uitsluit, boten groter dan 14 voet (ca 4,3m) worden voor mij als individueel bouwer iets te groot om alleen te bewerken. Op het water valt dat reuze mee maar op de kant en vooral in de werkplaats is 14 voet net voldoende.

Makkelijk hanteren, licht verteerbaar, kleine voetafdruk of “small is beautiful” is een individueel compromis en ik pas het mijne toe met Berthas in alle aspecten van de zaak.

De naam Berthas is afgeleid van de eerste boot die ik in 1998 bouwde en de naam gaf van mijn temperamentvolle oma wijlen Bertha. Die boot is een danig succes als zeiler en publiekslieveling dat als ik nog boten wil bouwen dat Berthas zullen zijn… vandaar.

Ronny De Gruyter

Maker van nature (als ie zin heeft)