14 voet zeil- en roeiskiff

Bertha is de naam van de eerste boot die ik bouwde, een 14 foot sail & row naar een ontwerp van John Gardner (beschreven in zijn boek “Classic small craft you can build”). De boot is een platbodem skiff die thuishoort in de familie van de Amerikaanse Sharpies.

wat fotos uit de oude doos

De boot was in 1999 klaar en het is nog steeds die waar ik het liefste mee vaar. Ze is ruim genoeg om wat mensen in mee te nemen, ze is hanteerbaar zowel aan land als op het water door één persoon, ze is niet schuw van wat golfslag, roeit als de beste en zeilt je met haar eerder onderbemeten 6 m² lapje zeildoek overal heen in alle comfort bij alle omstandigheden. Na 20 jaar heeft ze heel wat klappen gehad en heeft ze de looks van een goed gebruikte boot, er is echter nog geen enkele reparatie of revisie te voorzien, deze taaie tante is nog voor meerdere decennia goed (mits een likje vernis en verf op zijn tijd).

Vreemd, en in berperkte mate mijn verdienste, meer die van John Gardner; De boot was en is de publiekslieveling op elke plaats waar ze opduikt. Op één of andere manier wekt deze boot een brede glimlach op bij mensen zowel op als naast het water, niet in laatste instantie bij kinderen die er meteen mee willen varen.
Het moet één van John Gardner’s laatste ontwerpen geweest zijn, maar zoals Karl Stambaugh schreef “Flatbottom skiffs are the easiest boats to built but the hardest to design“, John had na honderden bootontwerpen het métier duidelijk onder de knie.

In 2017 paste ik het tuig aan om ze klaar te maken voor La Semaine Du Golfe. Daar zouden we gedurende een week 8-urige dagtochten maken met twee man, en was het te voorzien dat er moest opgetuigd worden vanop het water.
Het Gunter-tuig (met een dubbele schuivende mast) werd gewijzigd in een semi-gaffeltug en ik voegde er een sprietje aan toe om een fokkezeil te voeren.
Dat werkte prima; Het tuig ging op en af in geen tijd op het water en de extra 1,5 m² zeil waren precies wat we nodig hadden om mij en mijn compagnon mee te laten zeilen in Flotille 2 “Voile et Aviron”.
Apropos aviron, dat Bertha een prima roeiboot is bewees ze toen we gedurende diezelfde Semaine als één van de eerste vijf tegen de stroom oproeiden in Le gois de Berder- Larmor Baden (Bertha duikt op in beeld bij 38 sec.).

Nieuw fokkezeil voor een eerste keer

Wil je hier en nu zelf beginnen bouwen als particulier? Koop het boek “Classic small craft you can build” en ga je gang.
Ik sta graag je met raad en daad bij, zo nodig kan je de bestaande boot even komen bekijken. (link contact)

Deze taaie tante is nog voor meerdere decennia goed