234 liter

Tweehonderdvierendertig liter lucht zou er in de zij-caissons zitten volgens mijn berekening, hetzij een keer honderdzeventien liter aan bakboord en honderdzeventien aan stuurboord.
Zo, mijn drang om een keer getallen voluit te schrijven is hiermee gekoeld.

Of dit volume genoeg is zal de praktijk moeten uitwijzen maar een ca. 300kg wegende Ilur heeft 330 liter drijfvermogen en dit bootje is veel lichter, dus dit zou moeten volstaan.

Eerder bouwde ik een houten Minisail, dat is simpel beschreven een waterdicht sigarenkistje in vorm van een dikke surfplank.
En lucht- en waterdicht was ze; de koude lucht in de romp zet uit in de warmte van de zon en ware het niet dat de waterpluggen eruit knalden als een Champagnekurk, de romp zou gebarsten zijn. (Na dit voorval boorde ik een 3mm gat in het dek en alles was peis en vree).

Zal het zo’n vaart gaan met deze caissons? Ik denk het niet, die hebben vier kunststof schroefluiken. Artikels die gegarandeerd lekken.
Mooi, maar voor alle zekerheid kit ik er een binnenbandventiel in “pour la petite histoire”, een truc geleerd van Minisail bouwers 50 jaar geleden.