Twee Berthas te water

Enkele dagen geleden kwam mijn vriend en zeilsverwant Frans op visite en hij sprong metéén mee op de kar om de ouwe (Bertha)en de nieuwe (B2) “14 voet roei en zeil” vergelijkend te varen.
Wel ze varen vrijwel identiek. Niet zo verwonderlijk gezien beide boten getrokken zijn van hetzelfde plan.
Door haar kleiner gewicht (ik schat 20kg minder) en haar iets groter zeil (ca. 0,7 m² meer) loopt B2 iets uit op Bertha, maar het is verwaarloosbaar bij het ontspannen kuieren. Anders zou het zijn gedurende een dagtocht van acht uren, dan legt de B2 een half uur vroeger aan bij de steiger.

Het was een bijzondere zeildag; Voor de eerste keer ooit zag ik ouwe Bertha vanop het water zeilen (en B2 ook voor de eerste keer uiteraard). Alles verliep van een leien dakje, het weer kon niet beter en ik was in goed gezelschap… Dank je Frans.

Een greep uit de foto’s die Frans maakte hieronder: