Van Loon Hardzeildagen 2023

Een tweede keer had ik de gelegenheid om deel te nemen aan de Van Loon Hardzeildagen.
Voor het jaarlijkse rond- en platbodemtreffen in Veere Zeeland waren we uitgenodigd door een vriend die ons één van zijn catboten ter beschikking stelde.
De Catboten waren er met vier: de Novatus, de Krüml, de Mermaid of de Scelveringhe en de Pleione. Wij (mijn maatje Frans, mijn vrouwtje Marijke en ik haar mannetje) zeilden met de Pleione, een houten boot uit 1932 schitterend gerestaureerd door de huidige eigenaar.

De wind was fors en de verwachting kondigde toenemende wind aan gedurende het verloop van de wedstrijd. Dat was ook zo maar wij, de gastklasse, waren klaar met de wedstrijd tegen dat de wind begon aan te trekken. We moesten slechts één wedstrijdbaan varen (de grootste booten drie banen en de grote twee).
Onnodig te zeggen dat de Pleione ons snel en vooral comfortabel door de wedstrijd heeft meegenomen. Het is een met liefde onderhouden Catboat, ze was netjes gereefd voor de omstandigheden en dan geeft ze je een zeil-ervaring als een vliegend tapijt terug.


Voor wie van traditionele zeilschepen houdt -Vooral de grotere modelletjes dan- en ze wil zien wedstrijd varen is het evenement Van Loon Hardzeildagen een aanrader. (Elk jaar op de derde zaterdag in juli vindt dit evenement plaats).
Wie de kans krijgt om deel te nemen aan de wedstrijd maakt iets onvergelijkbaars mee.

Met dank aan mijn zeilmaten voor de gelegenheid, het vertrouwen en een amicaal weekend.